Balaklava

Fra Moss byleksikon
Revisjon per 9. mai 2019 kl. 06:26 av JL (diskusjon | bidrag)
Hopp til navigeringHopp til søk
Balaklava er både veinavn på Jeløy og navnet på boligområdet Balaklava, der Moss boligbyggelag bygde fem boligblokker. På bildet Balaklava nr. 12 i midten. Nr. 17 til venstre og nr. 10 til høyre. Fotograf: Bjørn Wisth, 2014.

Balaklava på Jeløy i Moss var en utsiktsplass med tårn bygget ca 1855 på Orkerød av grunneieren Fredrik Gerner. Navnet er tatt fra Krim, hvor det sto et viktig slag under Krimkrigen, 1853 - 56. Der erobret de allierte byen Sebastopol, med ytterfortene Balaklava og Malakoff. Krigen ute ga gode inntekter her hjemme.

Fredrik Gerner var bror av Carl Ewald Gerner, som eide Melløs gård og fikk bygget et tilsvarende utsiktstårn på Malakoff. Nå er begge tårnene borte, men rester av utsiktsplassen mot Mossesundet finnes fremdeles ved blokkene på Balaklava, som nå er navn på et boligområde, hvor Moss Boligbyggelag har bygget fem boligblokker.

I dag er Balaklava også navnet på veien som starter i sør ved Rambergveien / Gimleveien og går nordover gjennom boligområdet opp til Villaveien.

Balaklava er et av de første blokkstrøkene i Moss. Men navnet er ikke særlig norsk. Og bakgrunnen for dette russiske navnet er Krimkrigen i 1853–56. Da seiret alliansen England, Frankrike, Østerrike og Sardinia over Russland, og erobret Sevastopol. To av de sentralene fortene i Sevastopol var Balaklava og Malakoff.

På bakgrunn av de alliertes seier, oppførte eieren av Orkerød, Johan Fredrik Gerner, et platå ved flott utsikt over Mossesundet. Platået ble kalt Balaklava. Hans bror, Jens Ludvig Gerner, som eide Melløs gård, fikk oppført et tilsvarende utsiktspunkt på Malakoff-toppen.

Kilder:

  • Moss Bys historie bind 2,
  • Alf Herland ”Gatenavn i Moss” 1970

Artikkelen er skrevet av Elisabeth Vogt (EV)Denne siden er sist redigert av EV 10. jan 2011 kl. 19:00 (UTC)