Forskjell mellom versjoner av «Moss Jernverk»

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk
Linje 12: Linje 12:
  
 
Verket var et selvstendig lite samfunn utenfor Moss, med egen skole og fattigkasse. Det ble nedlagt i 1872. Området ble innlemmet i Moss kommune i 1876.
 
Verket var et selvstendig lite samfunn utenfor Moss, med egen skole og fattigkasse. Det ble nedlagt i 1872. Området ble innlemmet i Moss kommune i 1876.
Flesteparten av [[Arbeiderboligene på Verket|boligene på Verket]], hvor arbeiderne bodde gratis, er bevart. De eldste boligene stammer antagelig fra tiden omkring 1750. Alle husene har blitt renovert av eieren [[Höegh Eiendom]] i perioden 2011-2014. [[Verket]] 20 har blitt satt i stand slik det må ha vært der for 200 år siden og åpnet for publikum i august 2014. Det vil være åpent i helgene og ellers etter avtale med [[Moss by- og industrimuseum]] i Møllebyen.  
+
Flesteparten av [[Arbeiderboligene på Verket|boligene på Verket]], hvor arbeiderne bodde gratis, er bevart. De eldste boligene stammer antagelig fra tiden omkring 1750. Alle husene har blitt renovert av eieren [[Höegh Eiendom]] i perioden 2011-2014. [[Verket 20]] har blitt satt i stand slik det må ha vært der for 200 år siden og åpnet for publikum i august 2014. Det vil være åpent i helgene og ellers etter avtale med [[Moss by- og industrimuseum]] i Møllebyen.  
  
  

Revisjonen fra 2. nov. 2014 kl. 09:51

Konventionsgården var hovedbygningen til Moss Jernverk og senere M. Peterson & Søn. Kanoner var en viktig del av produksjonen ved Jernverket, som denne plassert sørvest for hovedbygningen. Fotograf: Bjørn Wisth, 2014
Kanoner fra Moss Jernverk befinner seg på museum i Danmark. Fotograf: ukjent
Etasjeovn (kalt "Medaljongen") i jern produsert ved Moss Jernverk i 1769, sannsynligvis formgitt av Henrik Beck, utstilt på Moss by- og industrimuseum. Foto: Ulf Larsen / http://no.wikipedia.org/wiki/Wikimedia_Commons

Moss Jernverk, opprinnelig Moss Jærnværk, ble anlagt på Nordbakke ved Mossefossen i 1704-06 (etter ønske fra den dansk-norske kong Frederik IV), men kom ikke riktig igang før etter 1749, etter å ha skiftet eiere flere ganger. Det var i drift til 1874. Verket ble grunnlagt da myndighetene i København ønsket å konkurrere mot Sveriges jernproduksjon. Jernverket i Moss fikk et eksklusivt privilegium til å støpe jernkanoner til dobbeltmonarkiets flåte og arme. Norge hadde nok råvarer – jernmalm og tømmer – til smelteovnene.

Jernverket begynte med å produsere ovner. Flere er bevart, blant annet en som er stilt ut på Moss by- og industrimuseum. En kanon står nå mellom Konventionsgården og Mossefossen. På jernverket ble det også produserte spiker, tønnebånd, gryter og redskaper. Noe av jernet ble hentet ut ved gruver på Kambo og i Vestby, men det meste kom fra områdene rundt Arendal, Skien og Egersund. Kull ble produsert fra skogene rundt Moss og Son. Mange bønder i området hadde leveringsplikt til Verket. I 1762 leverte Moss Jernverk 86 kanoner og 50.000 kuler for flåten.

I 1784 kjøpte Bernt Anker Moss Jernverk. Da lå produksjonen nede, men han fikk Verket i gang igjen. Hans eierskap ble tydeliggjort på noen av produktene – alle spikerhoder ble prydet med initialen A etter at han tok over. Kanonene som ble produsert i Moss på dette tidspunktet var av dårlig kvalitet, og kunne være farligere for mannskapet enn for fienden, fordi de kunne sprekke når de ble avfyrt. Anker dro til Sverige og Skottland på studietur, og tok med seg fagfolk tilbake. Etter dette ble kanonene fra Moss kjent for høy kvalitet, og man fikk den svært gunstige avtalen med flåten.

Verket var et selvstendig lite samfunn utenfor Moss, med egen skole og fattigkasse. Det ble nedlagt i 1872. Området ble innlemmet i Moss kommune i 1876. Flesteparten av boligene på Verket, hvor arbeiderne bodde gratis, er bevart. De eldste boligene stammer antagelig fra tiden omkring 1750. Alle husene har blitt renovert av eieren Höegh Eiendom i perioden 2011-2014. Verket 20 har blitt satt i stand slik det må ha vært der for 200 år siden og åpnet for publikum i august 2014. Det vil være åpent i helgene og ellers etter avtale med Moss by- og industrimuseum i Møllebyen.


Les mer om Moss Jernverk på: Jernverksarkivet

Les også om Jernverket på Moss byhistoriske mur: Moss Jernverk på bokhylla.no

Se flere bilder fra Moss Jernverk på DigitaltMuseum: Moss JernverkKilde:

  • Lauritz Opstad: Moss JernverkArtikkelen er skrevet av: Elisabeth Vogt (EV)