Forskjell mellom versjoner av «Sponvika»

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk
 
Linje 1: Linje 1:
'''Sponvika''', området ved [[Mosseelva]] på oversiden av [[Mossefossen]]. Tidligere kalt Kullebunden eller muntlig Kølabånn. Her ble fløtetømmert i Vansjø tatt i land og fraktet ned til sagbrukene langs Mosseelva. 150 mål er regulert for boligbygging fra 2013, på [[Verksåsen]]. Sponvikdammen ble demmet opp i 1886, etter at det var utsprengninger i øvre og nedre [[Vrangen]], men dammen ble i 1943 flyttet til Klova, der dagens klappedam ligger.
+
'''Sponvika''', området ved [[Mosseelva]] på oversiden av [[Mossefossen]]. Tidligere kalt Kullebunden eller muntlig Kølabånn. Her ble fløtetømmeret i [[Vansjø]] tatt i land og fraktet ned til sagbrukene langs Mosseelva. 150 mål er regulert for boligbygging fra 2013, på [[Verksåsen]]. Sponvikdammen ble demmet opp i 1886, etter at det var utsprengninger i øvre og nedre [[Vrangen]], Da ble en del av Gjerrbogenjordet satt under vann. Men dammen ble i 1943 flyttet til Klova like ovenfor [[Mossefossen]], der dagens klappedam ligger.
  
 
'''Kilder:'''  
 
'''Kilder:'''  
 +
 
* Moss Avis
 
* Moss Avis
 +
 
* J.H. Vogt: ''Glimt fra Moss gjennom 700 år''
 
* J.H. Vogt: ''Glimt fra Moss gjennom 700 år''
------
+
 
 +
----
 +
 
 
Skrevet av Elisabeth Vogt ([[EV]])
 
Skrevet av Elisabeth Vogt ([[EV]])
  
 
[[Kategori: Steder]]
 
[[Kategori: Steder]]

Nåværende revisjon fra 13. sep. 2019 kl. 12:32

Sponvika, området ved Mosseelva på oversiden av Mossefossen. Tidligere kalt Kullebunden eller muntlig Kølabånn. Her ble fløtetømmeret i Vansjø tatt i land og fraktet ned til sagbrukene langs Mosseelva. 150 mål er regulert for boligbygging fra 2013, på Verksåsen. Sponvikdammen ble demmet opp i 1886, etter at det var utsprengninger i øvre og nedre Vrangen, Da ble en del av Gjerrbogenjordet satt under vann. Men dammen ble i 1943 flyttet til Klova like ovenfor Mossefossen, der dagens klappedam nå ligger.

Kilder:

  • Moss Avis
  • J.H. Vogt: Glimt fra Moss gjennom 700 år

Skrevet av Elisabeth Vogt (EV)