Alphabrygga

Fra Moss byleksikon
Revisjon per 6. sep. 2020 kl. 23:07 av BW (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigeringHopp til søk
Alphabrygga i dag på Jeløysiden av Kanalen mot Mossesundet. Her er det fortsatt anløp av skip, men også en populær brygge for hobbyfiskere. Foto: Moss Dagblads arkiv / Moss by- og industrimuseum. Fotograf: Ernst Rolf, 2003.

Alphabrygga, er på Jeløy-siden nord for Kanalen i Moss. Her lå rederiet Alphas kontor og kai for selskapets skip (som Alpha og Beta). Også Bastøfergenes kai lå i Mossesundet frem til 1934, men da ved Tollbodbrygga (nord og vest for Tollboden). Dette fordi kaiene her lå mindre værhardt til for de enkle fergene enn dagens Bastø-kai i Værla. Men hver gang fergene kom, måtte Kanalbrua åpnes. Vel gjennom Kanalen, måtte fergene gjøre en stor sving i Mossesundet før de la til kai med baugen i retning Horten.

I dag brukes Alphabrygga som gjesteparkering for bobiler på Mossebesøk i tillegg til populær plass for byens hobbyfiskere.

Alphaselskapets D/S Beta gikk i rute mellom Moss og Christiania (Oslo). Her ved Alphabrygga en travel sommerdag i begynnelsen av 1900-tallet. Båten forlot Moss for siste gang 1. april 1935. Postkortmotiv / Fotograf ukjent

Kilde:

  • Lennart Fløseth & Jon Gundersens "Mosseguttær".

Artikkelen er skrevet av: Elisabeth Vogt (EV)