Ekholt

Fra Moss byleksikon
Revisjon per 27. aug. 2020 kl. 08:34 av JK (diskusjon | bidrag) (Nytt bilde)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigeringHopp til søk
Ekholt boligområde i Rygge. (2019) Foto Jan Kronberg.

Ekholt, boligområde i Rygge, har en blanding av store eneboliger, rekkehus og mindre blokker. Stedet har fått navnet fra en meget gammel gård som ble delt i østre og vestre Ekholt før 1300. Fra gammelt av var Ekholt et veimessig knutepunkt. Herfra gikk det veier til Moss, Bredsand, Krogstad, over jordet til Carlberg og til Dyre. Noen av veiene er pløyd ned, men de fleste kan finnes igjen som moderne veier eller som stier gjennom skog og mark.

På 1400-tallet lå gården Ekholt under Værne Kloster, men fulgte med Carlberg da denne ble utskilt fra Værne Kloster i 1841. Så ble gården Ekholt delt opp i flere små bruk og husmannsplasser. Flere hustufter kan ses langs veien langs Ekholtbrukets golfbane. Etter krigen begynte boligutbyggingen på Ekholt for alvor. Barna der gikk på Høyda-skolen, men i 1951 var det blitt så mange elever derfra at Folkets hus på Bredsand måtte tas i bruk som skole for to førsteklasser. Der man tidligere hadde dyrket poteter ble det bygget boligblokker og eneboliger i begynnelsen av 1960-årene. I dag er Ekholtområdet mye større enn den opprinnelige Ekholt gård.

Ekholt fikk egen barneskole i 1952, egen kirke og et fotballag som spiller i 6. divisjon.

Ekholt grenser til kulturlandskap mot syd, med golfanlegg, turterreng og gode rekreasjonsmuligheter. Nærmeste badestrender er Festestranda.Kilder:

  • Magne Berggren
  • Wikipedia
  • Moss Historielags bok Moss som den er

---

EV