Ernø, Ivar

Fra Moss byleksikon
Revisjon per 8. mai 2014 kl. 15:45 av FCB (diskusjon | bidrag)
Hopp til navigeringHopp til søk
Ivar Ernø, byhistorieildsjel. Her foran Tivoli-bygget i Storgata. Ernø har i mange år vært drivkraften bak Selskabet til Moss Bys Vels innsats for oppsetting av historiske skilt på utvalgte bygninger i Moss.. Foto: Moss Dagblads arkiv / Moss by- og industrimuseum. Fotograf: Edmund Schilvold


Ivar Ernø (1931- ) er født i Moss av foreldrene Gotfred Ernø og Aase f. Rød. Utdannet i Sveits ved ETH, Zürich som sivilingeniør i maskin/bedriftsledelse og ansatt i Alcan i Sveits. Senere ansatt ved Il-O-Van Aluminiumvarefabrikk A/S i Moss som driftsingeniør/sousjef i 10 år. Deretter ved Noblikk-Sannem som overingeniør, senere var han innkjøpssjef.

Ernø har vært og er en meget aktiv deltager i lokalsamfunnet Moss innenfor kunst, kultur og politikk. Han var en av stifterne av Jeløy Rotaryklubb i 1971 og visepresident og president i årene 1972-1974. Har fått Paul Harris med safir for sin innsats her. I 1981-82 var Ernø formann i Moss Høyre og fast møtende vararepresentant i Moss Bystyre i 1981. Fra 2001 til nå har han vært leder av Mosseregionen Senior Høyre. I årene 2002 - 2009 var han en meget aktiv leder i Moss kunstforening.

Fra 1998-2012 var han leder i Selskabet til Moss Bys Vel, og i hans ledertid var han drivkraften bak Selskabets innsats for oppsetting av historiske skilt på utvalgte bygninger i Moss, pådriver og skribent for boka Skulpturer i Moss 2006, viktig i arbeidet med å få renovert seremonirommet i Moss krematorium og i restaureringen av Bytårnet. Ernø var også en av initiativtakerne til Eldreakademiet i Moss og har vært styremedlem der i flere år. Har også ledet arbeidet med å lage et byleksikon for Moss og deltatt i arbeidet med bevaring og utgivelse av gamle mossefilmer i samarbeid med Moss by- og industrimuseum. For sin store innsats fikk han Regionprisen i 2007 og Mossianaprisen i 2012.


Kilder:Artikkelen er skrevet av: Per Edfeldt (PE)