Gudegården

Fra Moss byleksikon
Revisjon per 15. aug. 2014 kl. 06:30 av BW (diskusjon | bidrag)
Hopp til navigeringHopp til søk
Gudegården er fredet og den eldste av byens bygninger. Foto: Moss Dagblads arkiv / Moss by- og industrimuseum. Fotograf: Bjørn Wisth, 2005.

Gudegården, Henrich Gerners gate 6, er en to-etasjes trebygning som ganske sikkert er bygget før 1700. Den er således Moss' eldste bygning med sitt karakteristiske barokkpreg. Den har på en mirakuløs måte overlevd alle bybranner. Sidefløyen inne på gårdsplassen har svalganger.

Mathias Gude hadde brenneri her fra 1838- . En tidligere eier var den velstående kjøpmannen Lauritz Hvidt (1690- 1759), som bodde i gården i mange år på 1700-tallet. Gården er/var dermed også kjent som Hvidt-gården. Hans datter Mette Borthig eide gården til den ble solgt til familien Gude. Det har også vært bryggeri, postkontor og skofabrikk i huset. Moss Aktiemøller eide det en tid fra 1960 og ville rive huset for å utvide bedriften. det ble heldigvis forhindret. I de senere år har det vært drevet restaurant i huset.

P.S. Gården som lå i Postmestergaden 55 / Gudes gate 1 på hjørnet av Møllergata var OGSÅ kjent som Gudegården. DER bodde de svenske forhandlerne Björnstjerna og Skjöldebrand i augustdagene i 1814, og noe av forhandlingene om Mossekonvensjonen foregikk i bygningen. Den ble revet da Piasenteret ble oppført i begynnelsen av 1970-åra.Kilder:

  • Hus i Moss av Ragnar Hagen
  • Moss som den var av J. H. Vogt

Les mer på Kulturminnekartet: GudegårdenArtikkelen er skrevet av: Egil Lund (EL) og Jørgen Ludvigsen J.L.