Forskjell mellom versjoner av «IL-O-VAN»

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk
Linje 16: Linje 16:
 
[[Kategori: Tidligere bedrifter]]
 
[[Kategori: Tidligere bedrifter]]
 
[[Kategori: Bedrifter]]
 
[[Kategori: Bedrifter]]
 +
[[Kategori: Næringsliv]]

Revisjonen fra 25. mai 2014 kl. 19:41

IL-O-VAN Aluminiumvarefabrikk i Moss ble startet av Ernst Poleszynski i 1912 som en egen avdeling i sin bedrift Kristiania Kunst- og Metalstøberi og flyttet til Moss i 1922 i lokalene etter Saturn Præcisionstøperi i Storgaten 35. Denne hadde gått konkurs året før. IL-O-VAN var Norges første produsent av aluminium kjøkkentøy og en rekke andre artikler i støpt og bearbeidet aluminium og andre metaller.

Navnet IL-O-VAN betød at firmaets kjøkkentøy var like viktig på kjøkkenet som ild og vann, og det gamle varemerket var en gammel kone som stod og kokte vann i en gryte som hang over et ildsted. Det nye varemerket var en reklamefigur laget av kasseroller og alle mulige kjøkkenredskaper.

I 1925 overtok Ernst Poleszynskis sønn Gotfred Ernø ledelsen av firmaet som ble utvidet flere ganger. Produksjonen omfattet også store leveranser av aluminiumvarer til sivile og militære formål både i inn- og utland. I 1960 inngikk de fire største bedriftene innen bransjen i Norge et produksjons- og salgssamarbeid for å rasjonalisere kjøkkentøyproduksjonen.

I 1968 fusjonerte IL-O-VAN AS med Høyang i Nordisk Aluminiumindustri AS i Holmestrand og bygde videre på fabrikken som var påbegynt i Midtveien 5 i Rygge i 1964. Kjøkkentøyproduksjon ble konsentrert der. Dit ble også Polaris Fabrikker i Sandnes flyttet i 1975, og bedriftenes navn ble da forandret fra Il-O-Van og Høyang til Høyang Polaris AS.

I 1989 ble bedriften solgt til finske Hackman OY, og fem år senere skiftet bedriften igjen navn, nå til Hackman Designor, senere bare Designor. I en kort periode fra 2004 var bedriften eid av det italienske konsernet Ali Group. Men etter bare et halvt år overtok det finske selskapet iittala som så nedla fabrikken i Rygge og flyttet alt til Finland i 2009.Artikkelen er skrevet av: Ivar Ernø (IE)