Konventionsgården

Fra Moss byleksikon
Revisjon per 9. jan. 2014 kl. 21:21 av BW (diskusjon | bidrag)
Hopp til navigeringHopp til søk
Konventionsgården i Moss anno 2013, med skulpturen av Kong Christian Frederik og jernverkskanonen på hitsiden av bygningen. Fotograf: Bjørn Wisth
Konventionsgården ved Storebro og Fossen, her avbildet på et gammelt postkort. Postkortmotiv / fotograf: ukjent

Konventionsgården,var hovedbygningen til Moss Jernverk og senere M. Peterson & Søn. Den er en gul toetasjes murbygning i rokokkostil , oppført i årene 1756 til 1778. Også omtalt som Konvensjonsgården, Konventionsgaarden. Etter at celluloseproduksjonen stanset i 2012, eies gården nå av Höegh Eiendom.

Brødrene Jens og Bernt Anker fullførte det bygg som deres onkel Erich Anker hadde startet å bygge. Huset har to sidefløyer, en eldre langs Verket og en nyere (1960-tallet ) inne på gårdsplassen. Gården ble fredet i 1923. Gårdsanlegget hadde et praktfullt, tidsriktig parkanlegg inne på det området som nå utgjør fabrikkområdet. Bygningen rommet Peterson & søns hovedadministrasjon. Den eldste delen , trebygningen, ble bygget først , trolig i 1730-årene , mens murbygningen ble bygget som lystgård av Jess Anker i 1778. I dette huset ble Konventionen til Moss undertegnet 14. august 1814,, en fredsavtale som reddet Eidsvolds-grunnloven og førte til unionen mellom Norge og Sverige . Kong Christian Frederik bodde i Konventionsgården periodevis fra 21.juli til 17. august mens fredsforhandlingene mellom de norske forhandlerne Collett og Aall og de svenske forhandlerne Skjöldebrand og Björnstjerna ble ført. Under koppeepidemien i 1876 ble gården brukt som lasarett.

Se også: Konventionen til Moss, Moss Jernverk, M. Peterson & Søn

Kilder: Lise MollattArtikkelen er skrevet av: Elisabeth Vogt (EV) og Egil Lund (EL)