L. Brynildsen AS

Fra Moss byleksikon
Revisjon per 19. jun. 2014 kl. 06:57 av BW (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigeringHopp til søk
Et koselig trekk i bybildet var hestekjøretøyene til L. Brynildsen Transportforretning. De kom i lang rekke til nøye fastsatte tider for å kjøre flasker fra Moss Glasværk til jernbanen. Da bedriften sluttet med hester i 1952 hadde den fortsatt 15-16 hester. Bildekilde: Moss som den var, J. H. Vogt
Lastebilene til L. Brynildsen A/S på rad og rekke utenfor Storgata 8 i Moss, trolig på slutten av 1950-tallet. Bildekilde: Privat samling / Fotograf: Birger R. Brynildsen

L. Brynildsen AS var et stort transportfirma i Moss. L. Brynildsen Transportforretning ble etablert av Ludvig Brynildsen i 1897 i Stengata 8.

Han startet med en hest og et par vogner. Etter hvert økte virksomheten og Brynildsen flyttet bedriften til Storgata 8 i 1916. Firmaet drev transport for en rekke av byens større bedrifter, spesielt flasketransport for Moss Glasværk. Men drev også med drosjer og syketransport. Først med hest og vogn, senere med biler. Etter 2. verdenskrig var virksomheten økt til 8 hester med vogner og 14 biler og 25 ansatte. I 1952 var det slutt med hestene, bilene overtok alt. På det meste hadde firmaet 20 biler.

Sønnen Kristian Brynildsen begynte i bedriften som åtteåring og ble der resten av livet. Da Ludvig døde i 1951, kjøpte Kristian Brynildsen ut søsknene sine og overtok driften sammen med sine sønner. Neste generasjonsskifte kom i 1966. Bedriften ble nedlagt i 1987.


Kilder:

  • Britt H. Brynildsen og Georg Brynildsen.Artikkelen er skrevet av: Elisabeth Vogt (EV)