Forskjell mellom versjoner av «Moss kommune»

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk
m
Linje 16: Linje 16:
  
 
'''Kilde:'''  
 
'''Kilde:'''  
*Moss kommune
+
* [http://www.moss.kommune.no/ Moss kommune]
  
  

Revisjonen fra 19. jun. 2014 kl. 09:53

Byvåpenet til Moss, gul kråke på rød bunn. Det er tegnet av Christian Stenersen og ble vedtatt i 1954. Bildekilde: Wikipedia

Moss kommune i Østfold er 63 kvadratkilometer stor. Moss grenser i nord til Vestby, i øst til Våler, i sør til Rygge og i vest mot Oslofjorden. Moss var Norges største by i areal da Jeløy ble innlemmet i Moss i 1943 (bekreftet av bystyret i 1946), men er landets minste by i areal i 2014. I mellomtiden har de andre byene vokst i areal etter å ha blitt slått sammen med nabokommuner. Sentrum ligger på bysiden. Moss fikk bystatus i 1720. Næringslivet begynte med jordbruk og skogbruk, møller og sagbruk utviklet seg langs Mossefossen fra 1300-tallet og fremover. Viktig industriby på 1800 og 1900-tallet, men mye av den gamle industrien flyttet ut eller ble nedlagt etter 2000, mens annen industri er kommet til.

Moss har et mangfoldig industri- og handelsmiljø, kunstgallerier, variert fjord- og innlandsnatur med Jeløy, Mossemarka og Vansjø. Byen ligger i et trafikknutepunkt med E6, jernbanestasjon mellom Oslo og Gøteborg og fergeforbindelse til Vestfold, samt direkte flyforbindelser til Europa via Moss Lufthavn, Rygge. Og en stor og travel havn med mye lastetrafikk. Byen er et viktig handels- og servicesenter for kommunene Moss, Rygge, Råde og Våler.

Moss har mange kunstgallerier, et yrende musikkliv og et aktivt amatøteaterteatermiljø.

Byvåpenet er en gul kråke på rød bunn.

Se også: http://www.visitoslofjord.no/moss/


Kilde:Artikkelen er skrevet av: Elisabeth Vogt (EV)