Mosseregionens krigsminnesamling

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk

Mosseregionens Krigsminnesamling, Bygdetunveien 145 i Rygge

Moss & Rygge Forsvarsforening presenterer en lokalhistorisk krigsminnesamling i samarbeid med Rygge Museum og Historielag i stabburet ved siden av Rygge Museum. Samlingen viser gjenstander, oppslag, bilder og dioramas som forteller om både hverdagslivet i Rygge og den lokale motstandskampen under den siste verdenskrigen.

I rommet som er viet falne fra vårt område, befinner det seg også bilder av mannskapet fra "Maynard-flyet", som styrtet sør for Bastøy nyttårsnatten 1944/45, (se artikkelen om Sidney Maynard , begravet på Moss kirkegård)) og krigsmedaljesamlingen til George Groome, eldstemann av de 8 som omkom da Lancasterbombeflyet styrtet. Medaljesamlingen er donert av hans sønn Keith Groome, som ble født i England i mars 1945, to måneder etter farens død.

Samlingen ble startet i forbindelse med frigjøringsjubileet i 1995 og er stadig blitt utvidet. Blant annet er den tyske feltflyplassen, nå kalt Lille Rygge, presentert med flere dioramas og bilder. Men også brudekjoler laget av fallskjermsilke, sko laget av erstatningsmaterialer, våpen, rasjoneringsmerker og mye annet. Samlingen er åpen for publikum hver søndag formiddag i sommerhalvåret.Kilde:

  • Moss & Rygge ForsvarsforeningEV og JL