Forskjell mellom versjoner av «Rabekk»

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk
Linje 1: Linje 1:
'''Rabekk''', tidligere et lite gårdsbruk på Høyda. Navnet kom av en liten bekk som randt fra Raet og ned til Værla. Hovedbygningen i empirestil fra 1820 ble testamentert fra Alfhild Horn til Moss og Omegns Museumslag i 1964, med fullt innbo fra 1800-tallet intakt. Senre overtok Moss Ættehistorielag gården. Huset ble brukt som museum, og som lokale for intimkonserter med kammermusikk. Innbrudd, hærværk og manglende vedlikehold førte til at huset måtte rives i 2006. Materialene er tatt vare på i håp om at huset kan gjenreises et annet sted.
+
'''Rabekk''', tidligere et lite gårdsbruk på Høyda. Navnet kom av en liten bekk som randt fra Raet og ned til Værla. Hovedbygningen fra 1820 ble byget i empirestil. I 1963 testamenterte husets siste eier Alfhild Horn huset med innbo fra 1800-tallet intakt til Moss og Omegns Museumslag. Da Moss og Omegn Museumslag i 1989 ble slått sammen med Moss Ættehistorielag, overtok sistnevnte gården med tomt, bygninger og innbo. Fra 1989 til 1998 ble huset brukt som museum, og som lokale for intimkonserter med kammermusikk. I 1999ble statlig støtte til driften fjernet. Moss kommune ville gjerne overta huset, men synts det ble for dyrt å drifte. Huset ble utsatt for innbrudd, hærværk og manglende vedlikehold. I februar 2003 brant forpakterboligen, i april brant også låven. Det førte til at huset måtte rives i 2006. Materialene er tatt vare på og lagret i Hobøl i håp om at huset kan gjenreises et annet sted.
  
 
''EV''
 
''EV''
  
 
[[Kategori: steder]]
 
[[Kategori: steder]]

Revisjonen fra 3. mar. 2014 kl. 14:50

Rabekk, tidligere et lite gårdsbruk på Høyda. Navnet kom av en liten bekk som randt fra Raet og ned til Værla. Hovedbygningen fra 1820 ble byget i empirestil. I 1963 testamenterte husets siste eier Alfhild Horn huset med innbo fra 1800-tallet intakt til Moss og Omegns Museumslag. Da Moss og Omegn Museumslag i 1989 ble slått sammen med Moss Ættehistorielag, overtok sistnevnte gården med tomt, bygninger og innbo. Fra 1989 til 1998 ble huset brukt som museum, og som lokale for intimkonserter med kammermusikk. I 1999ble statlig støtte til driften fjernet. Moss kommune ville gjerne overta huset, men synts det ble for dyrt å drifte. Huset ble utsatt for innbrudd, hærværk og manglende vedlikehold. I februar 2003 brant forpakterboligen, i april brant også låven. Det førte til at huset måtte rives i 2006. Materialene er tatt vare på og lagret i Hobøl i håp om at huset kan gjenreises et annet sted.

EV