Rysst, Ebba

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk

Ebba Rysst

Ebba Rysst er født 22. januar 1924 i Grong i Trøndelag, vokste opp i Lillehammer og har en allsidig utdannelse som kunstner. Hun likte å tegne og begynte i ABC-skolen som liten og fulgte opp med Statens Kunst- og Håndverksskole 1945-49 med etterfølgende praksis hos Jens von der Lippe.

I 1951 ble hun gift med Per Rysst og bosatte seg på Sortland, hvor hun brukte tiden til å male, da det ikke fantes keramikkverksteder på stedet.

I 1953 flyttet hun med ektemann til Stavanger, og i 6-7 år deltok hun i byens Studieatelier, som var drevet av profesjonelle, lokale kunstnere og danske malere. I 1966 flyttet familien til Bombay, og hun tok undervisning i kunstmaling ved Bhulabay Memorial Institutt. I 1969 flyttet hun med familien til Moss, og her har hun bodd siden. Hun tok kontakt med Moss kunstforening og ble i 1972 invitert til å stille ut sammen den kjente kunstneren Erling Nordtvedt. Det var hennes debututstilling, og den fikk bra kritikk av Ernst Rolf.

Med Galleri F 15 på Alby i nærheten ble hun betatt av en akvarellutstilling av Håkon Stenstadvold og begynte å male akvareller, særlig vinterlandskaper, i nærmere 20 år. Ebba Rysst har hatt flere utstillinger i Moss og Rygge kunstforeninger, samt i Harstad og Namsos kunstforeninger hvor hun også er innkjøpt til det faste galleri. Ellers har hun stilt ut på diverse gallerier i Mossedistriktet.

Hun har aldri søkt om å få stille ut, men er blitt spurt! Da hun nærmet seg 80-årene begynte hun å male med akryl på lerret, noe som resulterte i en rekke malerier med varierende motiver, til slutt helt non-figurative. Tross sin høye alder fornyer hun seg stadig og søker etter de riktige motiv med fantasifull fargebruk. Hun må ha fargene til å klinge!

Hun har også hatt tid og krefter til å starte Rygge kunstforening i 1985 og deretter å lede foreningen i flere omganger. Dessuten har hun deltatt i det politiske liv.Kilde:

  • Ebba RysstTekst: Ivar Ernø IE