Forskjell mellom versjoner av «Sjøbadet»

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk
Linje 11: Linje 11:
 
'''Kilder:'''  
 
'''Kilder:'''  
 
* J.H.Vogt: ''"Moss som den var"'' og
 
* J.H.Vogt: ''"Moss som den var"'' og
            ''"Fra småbylivet i Moss"''
+
* J.H.Vogt: ''"Fra småbylivet i Moss"''
 
* Moss kommune.
 
* Moss kommune.
 
-----
 
-----

Revisjonen fra 12. jun. 2014 kl. 18:53

Sjøbadet med yrende badeliv en sommerdag på slutten av 1950-tallet. Postkortfoto / fotograf ukjent

Sjøbadet er en badestrand på Jeløysiden i Moss ved Kanalens utløp i [[Værlebukta]. Stranden er sørvendt, har sandstrand, flåte, sklie, stupemuligheter og toalett. Sjøbadet er den mest sentrumsnære badestranden i Moss og svært populær blant barnefamilier, fordi det ikke finnes noen skarpe steiner i vannet. Den er tilrettelagt med badebrygge for bevegelseshemmede på vestsiden mot Fiske båthavn.

Stranden ble anlagt allerede i 1875, på initiativ av private, som et badetilbud til "Almuefolk". Til å begynne med var badet bare for arbeideres kvinner og barn, men senere ble det ogs gitt adgang for menn. Kommunen overtok driften i 1911. Da ble navnet Kommunens badehus. Det var badetid for damer om formiddagen og herrer om ettermiddagen. I over 40 år ble badet om våren satt sammen av lemmer på peler.

I 1918 forliste skonnerten "Rebekka" på badestranden og tok med seg badehuset på baugsprydet. Badet ble deretter bygget permanent. Senere ble garderobene på brygga delt i to, en herreside og en dameside. Garderobene råtnet bort og er ikke erstattet, og ble revet i 1970. I 2001 ble det satt opp ny sklie ute ved moloen, og trebrygga ble restaurert. Stranden ble rustet opp i 2010 med gangveier i tre.

Sjøbadet ble kåret til en av Norges 10 beste strender i 2012 og fikk rett til det internasjonale kvalitetsmerket "Blått flagg" i 2012 og 2013.

Kilder:

  • J.H.Vogt: "Moss som den var" og
  • J.H.Vogt: "Fra småbylivet i Moss"
  • Moss kommune.

Skrevet av Elisabeth Vogt (EV)