Sjøbadet

Fra Moss byleksikon
Revisjon per 22. mar. 2014 kl. 12:24 av JL (diskusjon | bidrag)
Hopp til navigeringHopp til søk
Sjøbadet med yrende badeliv en sommerdag på slutten av 1950-tallet. Postkortfoto / fotograf ukjent

Sjøbadeter en badestrand på Jeløysiden ved kanalens utløp i Værlebukta. Stranden er sørvendt, har sandstrand, flåte, sklie, stupemuligheter, toalett. Sjøbadet er den mest sentrumsnære badestranden, og den er tilrettelagt med badebrygge for bevegelseshemmede. Stranden ble anlagt allerede i 1875, på initiativ av private. Kommunen overtok driften i 1911. Det var badetid for damer om formiddagen og herrer om ettermiddagen. I over 40 år ble badet om våren satt sammen av lemmer på peler.

I 1918 forliste skonnerten "Rebekka" på badestranden og tok med seg badehuset på baugsprydet. Badet ble deretter bygget permanent. Senere ble garderobene på brygga delt i to, en herreside og en dameside. Garderobene råtnet bort og er ikke erstattet, og ble revet i 1970. I 2001 ble det satt opp ny sklie ute ved moloen, og trebrygga ble restaurert. Stranden ble rustet opp i 2010 med gangveier i tre.

Sjøbadet ble kåret til en av Norges 10 beste strender i 2012 og fikk rett til det internasjonale kvalitetsmerket "Blått flagg".

EV

Kilde: J.H.Vogt: "Moss som den var" og Moss kommune.