Snublesteiner

Fra Moss byleksikon
Revisjon per 3. jun. 2015 kl. 12:04 av JL (diskusjon | bidrag)
Hopp til navigeringHopp til søk

Snublesteiner. I juni 2015 ble det avduket tre såkalte "snublesteiner" i Moss, nedfelt i asfalten utenfor stedet der den jødiske Ullmann-familiens forretning, Moss Varehus, lå i Skoggata 2 fra 1916-42 og igjen fra 1945-57. Snublesteinene er til minne om eieren Isak Ullmann og to av hans sønner, Paul og Rubin, som alle døde i tyske konsentrasjonsleirer.

Ordfører Tage Pettersen ( se: Pettersen, Tage) holdt en minnetale på vegne av Moss kommune over de tre mossingene som ble ofre for Holocaust. Minneord ble også framført av flere av de avdødes barnebarn/ nieser/ nevøer, på vegne av familiens etterkommere i Moss, Oslo, Trondheim og Skåne i Sverige.

Snublesteiner ble startet som et internasjonalt prosjekt, "Stolpersteine", av den tyske kunstneren Günter Demnig (1947- ) i 1993 i Tyskland. Hans motto for prosjektet er et sitat fra jødenes hellige bok, Talmud: "Et menneske er ikke glemt før dets navn er glemt".

Kunstneren Demnig var som alltid selv til stede ved slike nedleggelser, for selv å utføre den fysiske nedleggelsen av de 3 snublesteinene i fortauet utenfor nåværende Torvterrassen i Skoggata 2. På en messingplate har han gravert inn navn, fødselsdato, deportasjonsdato og dødsdato for mennesker som ble ofre for nazismen. Platen er festet til en kvadratisk stein (10 X 10 cm) og støpes ned i fortauet der menneskene bodde eller arbeidet fram til de ble arrestert og sendt i konsentrasjonsleir.

I dag finnes nesten 50.000 snublesteiner i 18 europeiske land. Det finnes allerede en rekke snublesteiner i andre norske byer, flest i Oslo og Trondheim, men også noen i Hønefoss, Mosjøen, Elverum, Larvik, Stavanger, Haugesund, Hurum, Tønsberg, Skien, Bergen, Narvik, Harstad og Tromsø.


Kilder:

  • Moss Avis 01.06 2015
  • Aftenposten 01.06 2015
  • Intervju med kunstneren Günter Demnig, Moss 03.06.15.Artikkelen er skrevet av: Jørgen Ludvigsen (J.L.)