Forskjell mellom versjoner av «Byvåpenet»

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk
 
Linje 26: Linje 26:
 
Skrevet av Elisabeth Vogt ([[EV]])
 
Skrevet av Elisabeth Vogt ([[EV]])
  
 +
[[Kategori: Historie]]
 
[[Kategori: Moss kommune]]
 
[[Kategori: Moss kommune]]

Nåværende revisjon fra 21. jan. 2017 kl. 20:03

Byvåpenet til Moss kommune ble laget av kunst- og teatermaler Christian Stenersen og godkjent ved Kongelig Resolusjon i 1954. Bildekilde: Moss kommune / Wikipedia
En versjon av det gamle byvåpenet henger på rådhuset i Moss. Fotograf: Bjørn Wisth
Bysegl. Moss fikk sitt første bysegl i 1786. Bildekilde:Moss bys historie, bind 2.

Byvåpenet til Moss kommune viser en gull/gul kråke på rød bunn. Byvåpenet ble godkjent i Formannskapet 9. desember 1953 som heraldisk symbol for Moss og beseglet ved Kongelig Resolusjon i 1954. Den lokale kunst- og teatermaleren Christian Stenersen har utformet byvåpenet. Etter lengre avisdebatter og heftige diskusjoner i bystyret, fikk mossekråkas plass i byens nye våpen.

Moss fikk sitt første bysegl i 1786. I et ovalt skjold sto et byprospekt med en kirke i midten og skyer over. Øverst kunne man se en korslagt sabel og en romersk konsul-øks i risknippe. I en ny versjon fra 1820-årene fikk seks fugler plass rundt kirketårnet ved at skyene ble trukket høyere opp.

Det har vært diskutert om fuglene var duer eller kråker, men ideen med fuglene var historien om at fugler hadde varslet en brann i kirketårnet.

I utgangspunktet er det kun kommunen som formelt skal kunne bruke byvåpenet. Alle andre må innhente tillatelse fra kommunens ledelse for eventuell bruk av byvåpenet.

Etter at Moss og Rygge kommuner er vedtatt slått sammen fra 2020, er det bestemt at byvåpenet for Moss skal byttes ut med byvåpenet fra Rygge.


Kilde:

  • Norske kommunevåpen
  • Moss kommuneSkrevet av Elisabeth Vogt (EV)