Balaklava

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk
Balaklava utsikten østover mot byen. (2017) Foto JK
Balaklava med fem blokker og mange 4/6 manns boliger. (2017) Foto JK

[[Fil:MBL_0616_Balaklava.png|200px|thumb|right| Balaklava er både veinavn på Jeløy og et utsiktspunkt på tidligere Orkerøds grunn. I dag er Balaklava navnet på veien som starter i sør ved Rambergveien / Gimleveien og går nordover gjennom boligområdet opp til Villaveien. Balaklava er et av de første blokkstrøkene i Moss.

Det var eieren av Orkerød, Jens Ludvig Gerner, som bygget et utsiktstårn på Jeløy Og kalte det Balaklava, og et tilvarende på sin andre eiendom Melløs som han kalte Malakoff. Men navnene er ikke særlig norske. De er tatt fra Krim, hvor det sto et viktig slag under Krimkrigen, 1853 - 56. Der erobret de allierte byen Sebastopol, med ytterfortene Balaklava og Malakoff. Krigen ute ga gode inntekter her hjemme. Bakgrunnen for disse russiske navnene er Krimkrigen i 1853–56. Da seiret alliansen England, Frankrike, Østerrike og Sardinia over Russland, og erobret Sevastopol. To av de sentralene fortene i Sevastopol var Balaklava og Malakoff. Denne seieren skapte optimisme og større økonomisk aktivitet i Europa, noe som også ga Gerners bedrift Henr. Gerner & Søn i Moss et stort økonomisk oppsving.

Nå er begge tårnene borte, men rester av utsiktsplassen mot Mossesundet finnes fremdeles ved blokkene på Balaklava, som nå er navn på et boligområde, hvor Moss Boligbyggelag har bygget fem boligblokker.

Kilder:

  • Moss Bys historie bind 2,
  • Alf Herland ”Gatenavn i Moss” 1970

xxxxx


Artikkelen er skrevet av Elisabeth Vogt (EV)Denne siden er sist redigert av EV 10. jan 2011 kl. 19:00 (UTC)