Bile

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk

Bile, er en øy vest for nordspissen av Jeløy i Moss. Navnet kan ha to forklaringer: formen på øya kan ligne på en bile (øks), men det kan også komme av uttrykke "bi litt" (vent litt). Bile ble i 1950-årene det første offentlige friluftsområdet som Oslofjordens Friluftsråd kjøpte og Moss kommune sikret. Øya er nå sikret som offentlig friområde. Bile er et populært utfartssted for båtfolk i Moss og Son, og det er tilrettelagt for telting. Det skal være rester av en skipskirkegård der.

Øya Bile er 550 meter lang, 150 meter bred, og høyeste punkt er 10 meter. Selv om øya er forblåst, har den variert vegetasjon og et rikt fugleliv. Sjøfugl hekker over hele øya. Frem til 1891 var det fastboende på Bile. En gang lå det et gjestgiveri her, en passe dags-rotur fra Oslo. De som drev gjestgiveriet hadde plikt til å sørge for at det var fortøyningsringer i fjellet for båter. I 1956 ble det vedtatt byggeforbud på Bile

Bile hadde stor betydning for skipsfarten den gang Son var en av Oslofjordens viktigste havner. Malmtransporten til Moss Jernverk hadde også stor nytte av øya. Her kunne man vente på bør inn Mossesundet.

.


Kilder:

  • Tor Schmedling og Knut Arild Melbøe: 40 trivelige turer i Moss og omegn
  • Fylkesmannen i Østfold
  • Moss Historielag
  • J.H. Vogt: Moss Avis gjennom 100 årEV