Bokmessen

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk

Bokmessen ble arrangert i Moss første gang i 1954 og ble i 2018 arrangert for 60. gang. Det var sjefbibliotekar Odd Anton Mår ved Moss Bibliotek som lanserte ideen. Den første bokmessen ble åpnet av fylkesmann Karl Hess Larsen i Moss bibliotek. Professor Francis Bull holdt et foredrag om norsk litteratur. Forfatterinnen Jo Tennfjord diskuterte hva god litteratur egentlig var, Einar Skjæråsen, Yukon Gjelseth, Gunnar Oxaal, Olav Dalgard og Liv Nansen Høyer deltok også. Gjennom årene utviklet arrangementet seg til å bli et av de største og mest populære i sitt slag i hele landet.

Riktig fart i sakene ble det riktignok ikke før en del år senere, da Moss Avis, og senere også Moss Bokhandel,( i dag Moss Norli) kom inn i bildet som medarrangører. Sjefredaktør Fredrik Th. Bolins hjerte banket alltid varmt for hjembyen, og bokmessen var et typisk tiltak som kunne bidra til å sette byens – og avisens – navn i fokus. Ideen med å stille ut høstens bøker og invitere et utvalg av forfatterne til å samtale om sine respektive boktitler, ble uhyre populært. Det er vanligvis seks forfattere med hvert år, hvorav en er lokal.

Denne årlige onsdagskvelden i november var først Samfunnssalen i Rådhuset, senere Parkteatret, fylt av forventningsfulle bokelskere som i åndeløs oppmerksomhet lyttet til Birgit Gjernes’ ledige og kompetente samtaler med de ulike forfatterne. Hun ble etter hvert kultursjef i NRK og var i en årrekke bokmessens suverene leder og forgrunnsfigur. Senere har forskjellige bokelskere innehatt denne viktige oppgaven, i de senere år bl.a. Cathrine Bakke Bolin, Maria Børja og Finn Stenstad, som i 2014 ledet Bokmesse nr. 56.

Mange store navn har opp gjennom årene gjestet Bokmessen i Moss. Et ekstra festlig kunstnerisk innslag i arrangementet brakte et år den finske sangerinnen Arja Saijonma, som var på markedet samme høst med en bok om badstulivets gleder. Så vel hennes sang som hennes skrivekunst og - ikke minst - elegante apparisjon, falt visst i svært god smak hos de bokelskende mossingene. Og heldige var også de som etter endt bokmesse var buden på ost og rødvin sammen med forfatterne hjemme hos redaktør Bolin i Scharres gate. Så populært ble etterhvert dette kulturhistoriske nachspielet at det etter mange år i stedet måtte arrangeres i bibliotekets lokaler.


Artikkelen er skrevet av: Finn Saugestad (FS)