Bråten

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk

Bråten, tidligere gård på Jeløys sørøstside. Gården ble i middelalderen skilt ut fra Torderød. Da het gården Torbjørnsrød. På 1700-tallet fikk gården navnet Bråten. Veien fra Alby til Moss gikk gjennom Bråten. Bråten var sorenskriverbolig i mange år.

Maleren Th. Kittilsen kjøpte Bråten i 1911 og bodde der i tre år frem til sin død i januar 1914. I noen år ble Bråten sete for sorenskriveren, (som tidligere hadde holdt til på Grimsrød og deretter på Bellevue gård). I 1932 ble Moss Byfogdembete sammensluttet med sorenskriverembetet. Bråten var en prektig gård, men jorden ble i løpet av 1900-tallet bit for bit spist opp av den voksende byen. Hovedbygningen fra 1845 står fortsatt, men er bygget ut som en del av Jeløy Kurbad.

I/S Grimsrød med bryggerieier Alfred Heilmann, byggmester Sigurd Peterson, kjøpmann Alf Bengtson og eiendomsmegler Sverre Lolland fikk konsesjon på området Grimsrød, Grimsrødskogen og Bråten i 1934. Da ble store områder bebygget med eneboliger. Men et areal på 20 mål rundt Bråten var klausulbeskyttet mot bebyggelse. Bråten gård ble solgt til Ellen og Einar Fahlberg som startet Jeløy kurbad her i 1938.

Kilder:

  • Karin Behn Skjævestad
  • Moss Byshistorie 3

---

EV