Brystkreftforeningen Moss

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk

Brystkreftforeningen Moss, lokalforeningen for brystkreftopererte, ble stiftet i Moss i oktober 1993. Foreningens navn var Foreningen for brystkreftopererte, som ofte ble forkortet til FFB.

Foreningen skulle være en støtteforening for brystkreftopererte damer i Moss og omegn. Der skulle brystkreftoperert damer få treffe andre som var operert, ha et sosialt samvær og samtidig få svar på spørsmål de måtte ha. Det ble holdt temamøter og møter der damene kunne være sammen og snakke sammen og dele erfaringer. Det var ikke vanlig i 1993 at det ble snakket åpent om det å ha brystkreft. Det var da den daværende leder for Brystkreftforeningens hovedstyre Lise Høye kom til Moss og innsatte det nye styret.

Den første lederen i lokalforeningen var Grete Karlsen. I oktober 2013 feiret foreningen 20 års jubileum og da hadde foreningen bytte navn til Brystkreftforeningen i Moss. I dag (2014) teller foreningen 146 opererte medlemmer og 30 støttemedlemmer. Medlemsmøter blir arrangert ca. 4 ganger i året. Møtene blir holdt i Velferdssentralens lokaler i Moss. En folder og brev blir sendt til alle medlemmene i begynnelsen av hvert år. To av møtene skal være temamøter hvor det tas opp temaer som medlemmene ønsker å høre om. Sommermøtene er ofte lagt til dagsturer bla til Blåfarveverket.

I år (2014) legges sommermøtet til Moss 14. juni med omvisning i Konventionsgården og Moss by- og industrimuseum med etterfølgende lunsj. Foreningen har besøk av bandasjist når noen ønsker det. Våre medlemmer har tilbud om fysisk aktivitet og har arrangert sykkelturer og en egen gruppe i basseng, har også tilbud om Fysio Pilates og tilbud til opererte om selvhjelpsgrupper. Det finnes en kontakttelefon der opererte damer er kurset til å svare på praktiske spørsmål. Brystkreftforeningen teller i dag (2014) 60 lokalforeninger rundt om i hele Norge og har 15 000 medlemmer. Foreningen har eget hovedstyre og eget sekretariat der landsmøtet er det øverste organet. De har en samarbeidsavtale med kreftforeningen og samarbeider tett blant annet om Rosa Sløyfe-aksjonen hver oktober der det blir samlet inn midler som er øremerket til brystkreftforeningen.


Kilde:

  • Sandra BorhaugArtikkelen er skrevet av: Irene Torstenson (IT)