Konventionsgården

Fra Moss byleksikon
(Omdirigert fra Konvensjonsgården)
Hopp til navigeringHopp til søk
Konventionsgården i Moss er klar for 200-årsfeiringen av Grunnloven og Mossekonvensjonen. Fotograf: Bjørn Wisth, 2014.
Konventionsgården, Moss Verk 22, inngangspartiet på nordsiden fra parkeringsplassen. Fotograf: Bjørn Wisth, 2014.
Konventionsgården sett på baksiden fra sør, der Campus Moss / American College of Norway holder hus i den nye delen til høyre. Fotograf: Bjørn Wisth, 2014.
Konventionsgården sett fra parkeringsplassen på nordøstsiden. Fotograf: Bjørn Wisth, 2014.
Konventionsgården i Moss anno 2013, med skulpturen av Kong Christian Frederik og jernverkskanonen på hitsiden av bygningen. Fotograf: Bjørn Wisth
Eldre foto av Konventionsgården som skal være tatt cirka 1865. Bildekilde: : Oslo byarkiv / Foto: Oluf V. Falck-Ytter
Konventionsgården fra 1756-1778 med den gamle inngangsdøra som nå er pusset opp til jubileet. Fotograf: Bjørn Wisth, 2014.
Skiltet på veggen forteller at " I dette hus ble konventionen til Moss undertegnet av kong Christian Frederik 14. august 1814". Fotograf: Bjørn Wisth
Konventionsgården ved Storebro og Fossen, her avbildet på et gammelt postkort. Postkortmotiv / fotograf: ukjent

Konventionsgården i Moss var hovedbygningen til Moss Jernverk og senere M. Peterson & Søn. Den er en gul toetasjes murbygning i rokokkostil, oppført i årene 1756 til 1778. Også omtalt som Konvensjonsgården eller Konventionsgaarden. Etter at celluloseproduksjonen stanset i april 2012, eies gården nå av Höegh Eiendom.

Brødrene Jess og Bernt Anker fikk fullført det bygg som deres onkel Erich Anker hadde startet å bygge. Huset har to sidefløyer, en eldre langs Verket og en nyere (1960-tallet) inne på gårdsplassen. Gården ble fredet i 1923. Gårdsanlegget hadde et praktfullt, tidsriktig parkanlegg inne på det området som nå utgjør nærings- og boligområdet, tidligere fabrikkområdet. Bygningen rommet Peterson & Søns hovedadministrasjon. Den eldste delen, trebygningen, ble bygget først, trolig i 1740-årene, mens murbygningen ble bygget som lystgård av Jess Anker i 1778.

I dette huset ble Konventionen til Moss undertegnet 14. august 1814, en fredsavtale som reddet Eidsvold-grunnloven og førte til unionen mellom de to selvstendige landene Norge og Sverige. Kong Christian Frederik bodde i Konventionsgården periodevis fra 21. juli og fra 10-16. august mens fredsforhandlingene mellom de norske forhandlerne Collett og Aall og de svenske forhandlerne Björnstjerna og Skjöldebrand ble ført. Under koppeepidemien i 1876 ble gården brukt som lasarett, og familier som bodde der måtte flytte ut.

På 200-årsdagen for Mossekonvensjonen 14. august 2014 besøkte stortingspresident Olemic Thommesen og kronprinsparet bygningen og deltok i jubileumsprogrammet. Den originale Mossekonventionen var da på utlån fra Stortingets arkiv og kunne beskues i bygningen fra kl. 10-20. Ved samme anledning ble byen ved ordfører Tage Pettersen overrakt en ny, forbedret kopi av originaldokumentet på fransk, som besøkende nå kan studere i et glassmonter i Konventions-salen i 2. etasje.

Konventionsgården ble fredet i 1923.

Se også: Konventionen til Moss, Moss Jernverk, M. Peterson & Søn og Arbeiderboligene på Verket

Kilder:

  • Lise Mollatt
  • Moss AvisEV og EL