Lantmännen Cerealia

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk
Mølla i Moss, som nå heter Lantmännen Cerealia, tidligere Moss Aktiemøller. Her fotografert fra lufta i 2006. Foto: Moss Dagblads arkiv / Moss by- og industrimuseum. Fotograf: Ernst Rolf

Lantmännen Cerealia, Havnestredet 6, Moss, produserer mel og gryn av havre, frokostblandinger og spesialprodukter. I Moss produseres dette primært under varemerkene Regal og Axa. Produksjonen er lokalisert i Oslo og Moss, mens salgsenheter er i Oslo og Bergen.

Lantmännen Cerealia er en del av Lantmännen-konsernet, en av Nordens største konserner innenfor næringsmiddel, energi, maskin og landbruk. Eksempler på Lantmännens varemerker er Regal, Axa, GoGreen, Hatting, Kronfågel og Kungsörnen. Lantmännen eies av drøyt 37 000 svenske landbrukere, har flere enn 10 000 ansatte, virksomhet i 18 land. Lantmännen har virksomheter i hele foredlingskjeden – fra jord til bord.

"Mølla i Moss", som de fleste kjenner den som, kan relateres tilbake til 1400 tallet. Bjølsen og Moss Aktiemøller ble kjøpt opp av Nora Industrier i 1986, og fusjonert med Orkla i 1991. Da ble kraftfòrproduksjonen i Moss nedlagt. I stedet satset bedriften på havregryn, og i 1996 ble det installert en ny moderne havremølle. Det ble samtidig besluttet å legge ned hvetemelproduksjonen i Moss. En ny og moderne cerealfabrikk ble etablert, og i dag produseres kjente varemerker som Axa Go’dag og Bjørn havregryn i Moss. Omtrent all havre som spises her i landet har vært innom og blitt foredlet i Moss.

Lantmännen Cerealia i Moss har verdens første biobrenselanlegg fyrt med havreskall. Når det produseres havre blir det mye biprodukt i form av skall. Dette skallet blir i dag brent i en stor biokjele og energien går tilbake til produktene i form av steam. I tillegg har bedriften så mye energi til overs at den kan levere varme til Moss sentrum.


Kilde:Skrevet av Elisabeth Vogt (EV)