Møllhausen

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk

Møllhausen var en restaurant som holdt til i Dronningens gate 1 fra 1957 til 2010. Men firmaet har svært lange tradisjoner i Moss og lever fortsatt videre i Oslo, nå fusjonert med firmaet Bakers.

Baker- og konditorfirmaet ble grunnlagt i Moss 21. april 1852 av Johan Fredrich Carl Møllhausen, som kom fra Tyskland til Moss det året og fikk håndverksbrev og norsk statsborgerskap. Han begynte sitt bakeri i kjøpmann A. Olsens gård, dvs. Kjellerødgården, men Møllhausen hadde store planer og flyttet allerede i 1853 til Kristiania og etablerte seg i Karl Johans gate 17, med hovedkontor, restaurant, forretning og bakeri.

Firmaet holdt til på Karl Johan i mange år, men 105 år senere kom firmaet tilbake til Moss, da kafeteria, restaurant og bakeri ble etablert i Dronningens gate 1 i 1957. Svært mange mossinger fikk et forhold til restaurant "Hylla" og gikk regelmessig på "Møll". Kafeteriaen ble et par ganger pr. uke omgjort til danserestaurant. I noen år leide Møllhausen også Rundhuset i Nesparken og drev sommerrestaurant der.

I november 1959 åpnet Club Indigo i kjelleren på Møllhausen, man hadde underholdning av bl.a. Grynet Molvig, Big Chief Jazzband og Stan Getz, men klubben ble lagt ned i 1962. Møllhausen var stamsted for tallrike russekull og hadde svært mange stamgjester. I 1990 byttet restauranten navn til "Møllehaven". Lokalet har stått tomt siden nedleggelsen i 2010.


Kilde:

  • Karin Behn Skjævestad i Strandsitteren (Moss Historielags medlemsblad) nr. 3 i 2010.Artikkelen er skrevet av: Jørgen Ludvigsen (JL)