Malakoff

Fra Moss byleksikon
Revisjon per 23. jul. 2022 kl. 16:08 av EV (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigeringHopp til søk
Malakoff med utsikten over fjorden. (2019) Foto JK.

Malakoff

Stedt er oppkalt etter Malakoff ved Sebastopol, et kjent sted fra Krimkrigen, og blir brukt som betegnelse på området sør for Høienhaldgata, vest for Dyreveien og nord for Melløsbakken / Steinullbakken.

Arealet var en del av Melløs gård og på 1850-tallet bygde den daværende eier, Jens Ludvig Gerner, på dets høyeste punkt et utsiktstårn av stein som ble ryddet ved oppdyrking av jordene omkring. St. Hans var det vanlig å brenne bål her og det er fremdeles vanlig, selv om tårnet for lengst er borte.

Under Krim-krigen inntok de allierte fortet Malakoff ved Sebastopol. Til minne om seieren reiste eieren av Melløs, Jens Ludvig Gerner et utsiktstårn på Melløs og kalte tårnet Malakoff. Det lå ved den lille parken nord for Byfogd Grundts vei, men ble revet i 1901. Gerner reiste også et utsiktstårn på sin andre eiendom Orkerød på Jeløy på utsiktstedet han kalte Balaklava, til minne om det andre fortet de allierte inntok.

Moss Idrætsforening fikk en idrettsplass her i 1912 og frem til Melløs stadion ble bygget.

Malakoff-jordene ble kjøpt av Moss kommune i 1931 og tomter parsellert til boligbygging. På Østre Malakoffjordet ble Melløs stadion anlagt i 1938. Da ble også Malakoff, som inntil da lå i Rygge kommune, innlemmet i Moss.EL og EV