Moss Seilforening

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk
Moss Seilforening sitt klubbhus ved Sjøly båthavn. (2017) Foto JK.

Moss Seilforening ble stiftet første gang i 1882. I løpet av de neste nærmere 40 år ble det arrangert flere store landsregattaer, med Værlebukta som start og innkomstområde. Men i begynnelsen av 1920-årene stilnet aktiviteten. I 1960 ble nåværende Moss Seilforening stiftet etter initiativ av Leiv Helly Hansen, Anton L. Zeiner, Per Lundsrud og Fredrik Th. Bolin. I 2019 har seilforeningen rundt 650 medlemmer.

I det første tiåret var all jolleaktivitet på Vansjø ved Nesparken, mens de større båtene holdt til på Værla. Fra 1973 fikk seilforeningen leie et hus av Moss Kommune på Tronvik til jolleaktivitetene, mens de større båtene brukte Fiske Båthavn som sitt utgangspunkt for regattaene.

Søly båthavn ble innviet 18. mai 1981 med 200 båtplasser, men allerede tre år senere ble havnen utvidet med molo mot nord og 120 nye båtplasser. Seilforeningens eget klubbhus på Søly ble innviet 19. august 1988. I 1993 ble alle aktivitetene samlet på Søly. Et eget servicebygg ble også reist med hjelp av stor dugnadsinnsats og innviet 1. mai 2001. P.g.a. flere større båter har Søly båthavn i dag 310 båtplasser til disposisjon.

Idrettslige aktiviteter:

  • Jollegruppen trener hver tirsdag og torsdag
  • I tillegg deltar de på regattaer både i inn-og utland
  • I samarbeid med Moss Kommune arrangeres det nybegynnerkurs og sommerskole for barn
  • Tur- og havseilergruppen arrangerer onsdagsregattaer lokalt og den årlige Ray Marine Race.

Foreningen arrangerer nesten hvert år et norgesmesterskap for ulike båttyper, samt med jevne mellomrom også internasjonale mesterskap.

Klubben samarbeider også med flere om andre aktiviteter: 2020 vil foreningen være med i en vannsportfestival i forbindelse med byens 300 års jubileum. Seilforeningen stiller også med 20 optimistjoller med malte seil. Det hele skal filmes i et kunstprosjekt som skal vises på Momentum-biennalen.


Kilde:

  • Runar ThøgersenArtikkelen er skrevet av: Elisabeth Vogt (EV)