Rabekk

Fra Moss byleksikon
Revisjon per 1. feb. 2017 kl. 19:41 av JL (diskusjon | bidrag)
Hopp til navigeringHopp til søk

Rabekk i Moss var tidligere et lite gårdsbruk på Høyda. Navnet kom av en liten bekk som randt fra Raet og ned til Værla. Hovedbygningen fra 1820 ble bygget i en østlandsk empirestil.

I 1963 testamenterte husets siste eier Alfhild Horn eiendommen og all påstående bygninger med innbo fra 1800-tallet intakt til Moss og Omegn Museumslag. Innredningen på Rabekk var så godt som urørt fra 1800-tallet. Da Moss og Omegn Museumslag i 1989 ble slått sammen med Moss Ættehistorielag, overtok sistnevnte gården med tomt, bygninger og innbo. Fra 1989 til 1998 ble huset brukt som museum, og som lokale for intimkonserter med kammermusikk.

I 1999 ble statlig støtte til driften fjernet. Moss kommune ville gjerne overta huset, men syntes det ble for dyrt å drifte. Huset ble utsatt for innbrudd, hærværk og manglende vedlikehold. I februar 2003 brant forpakterboligen, i april samme år brant også låven. I i 2006 måtte hovedhuset rives fordi det sto i veien for en forlengelse av Rabekkgata. Materialene ble merket stokk for stokk og tatt vare på. Nå i 2016 er huset gjenoppført ved Tune Prestegård i Sarpsborg, hvor det ofte leies ut til forskjellige arrangementer.

Kilder:

  • Moss Bys Historie
  • Moss Avis

Artikkelen er skrevet av: Elisabeth Vogt (EV)