Rygge meieri

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk

Rygge Meieri ble etablert i 1879 av bøndene i kommunen. En rundmuret meieribygning ble oppført ved Rygge stasjon. For å kunne ta imot melk mens byggearbeidene pågikk, leide selskapet kjelleren på nabogården. Oppføringen av et eget meieri førte til at ystingen på gårdene omkring ble sentralisert.

Rygge Meieri hadde den østre delen av Rygge og den vestre delen av Råde som sitt oppland. Melken ble for det meste transportert videre med tog og solgt til grossister i Kristiania, Moss, Fredrikstad og Sarpsborg.

I 1883 Ble det kjøpt en separator som kunne skille fløten fra melken. Dermed kunne meieriet produsere både melk og ost. For å kjøle melken brukte man is som ble skåret i Støabukta om vinteren. Melkeleverandørene hadde plikt til å levere is i forhold til mengde melk de leverte. Isen ble lagt i sagflis så den skulle holde seg bedre og ble oppbevart i et stort ishus bak meieribygningen. I tiknytning til meieriet ble det også bygget en handelsforretning. Det nye meieriet førte til at husdyrholdet og melkeproduksjonen i Rygge økte kraftig.

Rygge Meieri besto til 1947, etter det ble melken levert til Moss Meieri. Landhandelen i samme bygning holdt stand frem til 1986. Etter det ble huset stående tomt og ubrukt.

I 2020 ble det liv i huset igjen, da Sølvi Gammelsrød og søsteren Nina Felle begynte å yste ost der, både Brie, modningsosten 1879 og en kremost med ramsløk. Meieriet på Halmstad er for tiden det eneste ysteriet i Østfold. Melken er kortreist, den kommer fra Bjølsund gård i Rygge.

Kilder:

  • Magne Berggren: Rygges historie III
  • Ole Gjølberg i Ryggjof XI
  • Dagsavisen Moss Dagblad
  • Moss Avis

---

EV