Speiderlandsleiren på Jeløy i 1936

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk
Speiderlandsleiren på Tronvik, Jeløy i 1936. Postkortfoto: K. Harstad

Speiderlandsleiren på Jeløy i 1936 varte fra 4. - 15.juli 1936. Leiren lå på Tronvik gård på et 230 mål stort område (medregnet Vangen og Charlottenborg). Den 4. juli strømmet deltagerne til med tog, båt og biler. Det kom speidere fra store deler av Norge og fra en rekke land i Europa. Fra jernbanestasjonen og havna marsjerte speiderne over Jeløy til Tronvik.

Dagen etter fortsatte oppbyggingen av leiren, og nye speidergrupper ankom. Til slutt var tallet kommet opp i over 6600 deltagere. Speidersjef var pastor Møller-Gasmann, og sjef for leirtjenesten var kretssjef Ole Borge-Hansen. Kong Haakon VII foretok den høytidelige åpningen av leiren den 7. juli. Dette var den største speiderleir til da i Norden. Søndag 12. juli var dagen da foreldre og andre tilreisende kunne få se leiren, og politiet mente at mellom 25000 og 30000 mennesker besøkte speiderleiren.

Etter flotte dager med alle typer speideraktiviteter og tilbud om å besøke Oslo med ekstratog, ble "teltbyen" revet den 15.juli, og speiderne marsjerte tilbake til jernbanestasjonen og havna for å reise hjem.Kilde:

  • Moss Avis i juli 1936Artikkelen er skrevet av: Per Edfeldt (PE)