Vårli

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk
Vårli og Bråtengata januar 2014. Nye og moderne boliger erstattet tidligere Vårli skole som ble revet i 2012. Fotograf: Bjørn Wisth

Vårli, på Jeløy i Moss, ble utskilt fra Grimsrød gård. Arealet ble delt i to: En del på 49 mål som fikk navnet Vårli, den andre halvparten på 46 mål ble kalt Sørli. De nye eierne bygget hver sin villa i sveitserstil.

Moss kommune kjøpte Vårli i 1916. En del av eiendommene ble solgt som boligtomter. Tre å senere solgte kommunen resten av eiendommen til Moss Mekaniske Veveri og til organisasjonen Hvite Bånd, som overtok hovedhuset. De brukte det som kursted for kvinnelige alkoholikere. I 1949 ble huset solgt til Vanfør Ungdoms hovedlag, og året etter videresolgt til Moss kommune.

Moss kommune brukte huset som realskole for fysisk bevegelseshemmede. Etter at ungdomsskolen ble innført i 1969 og realskolen ble nedlagt, ble huset videregående internatskole for elever med bevegelseshemming, for elever fra hele landet. Skolen var også åpen for andre elever, med såkalt omvendt integrering.

Skolen ble nedlagt i 1990 og bygningene ble solgt til private, som brukte stedet til barnehage, flyktningmottak, og senere hybler. I 2012 ble det gamle huset revet for å gi plass til nye og moderne boliger, med adresse Bråtengata 58-62.

Området Vårli ble innlemmet i Moss i 1925.

Kilder:

  • Moss Bys historie
  • Mosd historielags medlemsblad "Strandsitteren" nr.2 - 2012


Les mer på Kulturminnekartet: VårliArtikkelen er skrevet av: Elisabeth Vogt (EV)

Denne siden er sist redigert av EV 11. jan 2011 kl. 19:05 (UTC)