Gudegården

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk
Gudegården er fredet og den eldste av byens bygninger. Foto: Moss Dagblads arkiv / Moss by- og industrimuseum. Fotograf: Bjørn Wisth, 2005.

Gudegården, Henrich Gerners gate 6, er en to-etasjes trebygning som ganske sikkert er bygget i 1698. Den er således Moss' eldste bygning med sitt karakteristiske barokkpreg. Den har på en mirakuløs måte overlevd alle bybranner. Sidefløyen inne på gårdsplassen har svalganger.

Mathias Gude hadde brenneri her fra 1838. En tidligere eier var den velstående kjøpmannen Lauritz Hvidt (1690-1759), som bodde i gården i mange år på 1700-tallet. Gården er/var dermed også kjent som Hvidt-gården. Hans datter Mette Borthig eide gården til den ble solgt til familien Gude. Det har også vært bryggeri, postkontor og skofabrikk i huset. Moss Aktiemøller eide det en tid fra 1960 og ville rive huset for å utvide bedriften. det ble heldigvis forhindret. I de senere år har det vært drevet restaurant i huset.

Gården som lå i Postmestergaden 55 / Gudes gate 1 på hjørnet av Møllergata var OGSÅ kjent som Gudegården. DER bodde de svenske forhandlerne Magnus Björnstjerna og Anders Skjöldebrand i augustdagene i 1814, og noe av forhandlingene med de norske statsrådene Jonas Collett og Niels Aall om Mossekonvensjonen foregikk i bygningen, i tillegg til hovedforhandlingene i Konventionsgården.

Den ble revet 21. juni 1971 da Piasenteret var under oppføring.Kilder:

  • Hus i Moss av Ragnar Hagen
  • Moss som den var av J. H. Vogt
  • Kulturminneplanen for Moss

Les mer på Kulturminnekartet: GudegårdenEL og J.L.