Moss Kurbad

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk
Kurbadet også kalt Moss Badeindretning lå innerst i Værla. Ble revet i 1968. Fotokilde: Moss kommune, rådhuset.
Moss Søbadindretning slik den ble framstilt på et lithografi av kunstneren Peter Frederik Wergmann, trolig 1836. Kopi fra J. H. Vogt: Moss som den var.

Moss Kurbad - åpnet 17. juni 1835 og stengte i 1958, det ble i begynnelsen også kalt «Moss Søbadindretning». Badet var det første i landet av sitt slag. Det lå innerst i Værla, på sørsiden av Strandgata, med adressen Strandgata 8.

Badet hadde sin storhetstid ca. 1870-1900 med mange kjente personer på besøk, blant andre Kong Oscar II. En del av kuren bestod av behandling med gytje hentet i Evjesund. Ellers var det «styrtbad» og karbad, begge med saltvann. Til underholdning for gjestene ble det ofte arrangert badesoireer og underholdning av kunstnere i den store salen i midten av bygningen. Dette pågikk frem til etter 1900.

Foruten kurbad var det også sjøbadhus, ett for damer og to for herrer, med brygger ut i Værla. Under den sterke stormen 3. desember 1914 ble mye av anlegget ødelagt av springflo, vannet sto over Strandgata og inn i første etasje i husene på nordsiden. Men hele anlegget ble restaurert i årene etter.

Moss kommune overtok Kurbadet i 1920. Da Værlebrygga ble utvidet i 1923, måtte de tre sjøbadhusene rives. Moss Kurbad ble nedlagt i 1958, og huset ble deretter i flere år brukt av Moss Husflidslag.

Bygningen ble revet i 1968. I dag er området containeropplag for Moss Havn.

Se også


Kilder:

  • J.H.Vogt: Moss som den var
  • Arne LudvigsenArtikkelen er skrevet av: Elisabeth Vogt (EV) og Jørgen Ludvigsen (JL)