Forskjell mellom versjoner av «TrioVing»

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk
Linje 18: Linje 18:
  
 
'''Se også''':  
 
'''Se også''':  
* [http://www.trioving.no/no/site/trioving/ TrioVing]
+
* Websidene til [http://www.trioving.no/no/site/trioving/ TrioVing]
 
*[[VingCard Elsafe]]
 
*[[VingCard Elsafe]]
  

Revisjonen fra 11. jun. 2014 kl. 20:35

TrioVing (midt i bildet) nord for Varnaveien i 2006 er nok en hjørnestensbedrift som er nedlagt i Moss. Flyfoto: Moss Dagblads arkiv / Moss by- og industrimuseum. Fotograf: Ernst Rolf
TrioVing (til venstre i bildet) på Høyda i 2006. Skanem-bygget til høyre. Flyfoto: Moss Dagblads arkiv / Moss by- og industrimuseum. Fotograf: Ernst Rolf
Ving-produkter var kjent over store deler av verden. Ikke minst TrioVing-låsene og lengdeløpsskøytene av Ballangrud-modellen. Motiv på Mossefirkortene fra 1950.

TrioVing, Mossebedrift som roduserer mekaniske og elektromekaniske produkter for fysisk sikring av dører, vinduer, porter etc. i private og offentlige bygg – for det norske markedet. Ble slått sammen av Trio og Ving i 1971.

Trio: Christiania Dørvriderfabrikk (fra 1864), Stavanger Beslagfabrikk (1898) og Skien Jernvarefabrikk (1898) slo seg sammen og dannet aksjeselskapet De forenede Norske Laase- og Beslagfabrikker i 1902. Etterhvert ble navnet Trio Fabrikker A/S. Deres varemerke ble Trio i 1908.

Ving: Christiania Staal & Jernvarefabrik A/S ble stiftet av Petter Fr. Rosenvinge i 1905. Wilhelm Rosenvinge A/S ble senere kjent som Ving.

TrioVing a.s.: I 1969 kjøpte Christiania Spigerverk A/S Wilhelm Rosenvinge A/S og Trio’s lås- og beslagfabrikker i Oslo og Magnor. Bedriftene ble i 1971 slått sammen under navnet TrioVing med hovedsete og fabrikk i Moss.

Christiania Spigerverk fusjonerte så videre med Elkem. TrioVing ble en avdeling i Elkem-Spigerverk i perioden 1970-1983. Senere eiere var finske Wärtsilä Oy og Metra Oy.

I 1994 skjedde det en ny fusjon mellom finske Metra Oy og svenske interesser som gjorde at ASSA ABLOY ble dannet. Selskapet er i dag verdens største konsern innen lås, beslag og sikkerhet. I 1995 ble produkt- og markedsområdet VingCard skilt ut som eget selskap fra TrioVing.

I 1996 kjøpte TrioVing opp handels- og servicefirmaet NT Møller Undall AS og beslagfabrikken Grorud Industrier AS, begge i Oslo. Produksjonen ble etter hvert flyttet til utlandet, og i 2014 flyttet administrasjonen fra Moss til Ski.


Se også:


Kilde:

  • Sissel Madsø Granvang, TrioVing
  • Moss AvisArtikkelen er skrevet av: Elisabeth Vogt (EV)