Sørnes, Tor

Fra Moss byleksikon
(Omdirigert fra Tor Sørnes)
Hopp til navigeringHopp til søk

Tor Sørnes (1925- 2017) Ingeniør, oppfinner og lokalpolitiker i Moss. Tor Sørnes ble født på Sola i Rogaland som sønn av Rasmus Sørnes. Han kom til Moss som gutt i 1930/31.

Etter utdannelse ved Horten tekniske skole begynte han som produksjonsplanlegger ved Christiania Staal & Jernvarefabrikk i Moss i 1950. Bedriften produserte låser, skøyter og beslag under varemerket Ving. Etter flere fusjoner ble navnet TrioVing.

I 1960 ble han leder for produktutviklingsavdelingen hos Wilh. Rosenvinge A/S, og i 1975 lanserte han hullkortprinsippet til bruk i låser. I 1977 hadde Sørnes det første hullkortlåsesystemet klart under navnet VingCard, og det første hotellet som fikk slike låser, var Park Hotel i Sandefjord. Systemet er nå enerådende på hoteller over hele kloden. Etter dette arbeidet Tor Sørnes med utviklingen av låser med elektronisk kortleser med magnetstripe. Dette arbeidet var klart i 1992/93.

Sørnes var utviklingsdirektør og visepresident i VingCard A/S i de siste årene før han ble pensjonist i 1992. Som lokalpolitiker representerte Tor Sørnes Moss Høyre i Bystyret.

Tor Sørnes fikk Mossianaprisen i 1988.

I 2016 ble Sørnes - som en av svært få - hedret ved å få oppkalt en gate etter seg mens han fortsatt var blant oss. Tor Sørnes vei går fra Varnaveien inn til den nye Vingparken bydel, der man også finner Tor Sørnes plass.


Se også:


Kilder:Artikkelen er skrevet av: Per Edfeldt (PE)